ŠTA URADITI NAKON IZLIVANJA VODE ILI POPLAVE KOD KUĆE

Izlivanje vode kod kuće može biti razorno, oštećenje izazvano vodom može rezultirati skupim i dugim sređivanjem i popravkom. Evo šta uraditi ako ste pretrpeli izlivanje vode kod kuće - i kako da ih zaustavite ubuduće.

Isključite vodu. Prva stvar koju treba uraditi da bi se sprečilo da izlivanje vode bude gore je da se isključi dovod vode. Slavina ili ventil se obično nalazi u Vašoj kuhinji ili kupatilu i odmah će isključiti dovod vode do Vaše kuće. Izlivanje vode može biti iz očiglednog izvora koji možete izolovati - Vaša mašina za pranje posuđa i veša, slavine i WC šolja bi sve na crevu ili cevi trebale imati ventil za zatvaranje vode koji se može okrenuti u smeru suprotnom od kazaljke na satu da bi se dovod vode isključio. Ako imate veliku količinu vode u domu, trebalo bi takođe isključiti struju - ako je to bezbedno uraditi - i dovod gasa, dok se situacija ne reši.

Identifikujte izvor. Curenje vode u domu može imati mnogo mogućih izvora, pa nalaženje mesta odakle curi voda može biti teško. Kako iz bušnih cevi, voda tako može ulaziti u Vaš dom i iz tačaka pod pritiskom, poput loše zalepljene kade ili tuš kabine, bušnog krova ili čak iz susednog boravišta.

Izbacite svu vodu. Hitan je zadatak otarasiti se sve nakupljene vode - što duže je u Vašem domu, više oštećenja će izazvati. U slučaju velikih poplava, možda ćete morati iznajmiti pumpu, koju treba postaviti u najniži deo poplavljenog područja. Za manje količine vode može se koristiti usisivač za mokre i suve površine.

Započnite postupak sušenja. Buđ će početi da se pojavljuje u roku od 24-48 sati od poplave, pa je ključ ograničavanja oštećenja izazvanog vodom brzo započinjanje sušenja. Dozvolite uređajima i utičnicama da se osuše na vazduhu i iznesite iz prostora sav mokar nameštaj i tepihe. Otvorite prozor kako bi pustili vlagu napolje. Proverite i zidove - sve rigips ploče i drugi materijal koji je oštećen treba izbaciti i zameniti. Poslednja faza za veće poplave je iznajmljivanje sušilica da bi se izvukla sva vlaga iz prostorija - ali obavezno zatvorite prozore pre nego što je uključite.

Osigurajte se protiv budućih izlivanja. Kada čišćenje bude gotovo, prioritet Vam mora biti zaštita od bilo kakvih budućih izlivanja. Pored redovnog proveravanja cevi i preventivnih mera tokom hladnog vremena (glavni uzrok curenja vode u kući), mnogi ljudi biraju da ulože u bezbednosni sistem za detekciju poplave. Ovakvi sistemi Vam pružaju olakšanje prateći nivo vlage u Vašem domu i odmah prepoznajući izvor curenja. Ali oni su takođe mnogo više od detektora za curenje vode. Sistem za detekciju poplave Vas može obavestiti o curenju vode, bilo gde da ste, i takođe Vam omogućava da daljinski isključite vodu, što znači da možete da se uhvatite u koštac sa poplavom pre nego što izazove ozbiljnu štetu.

Pročitajte više GROHE Sense sistemu za detekciju poplave