ŠTETA IZAZVANA CURENJEM VODE JE PROBLEM BROJ 1 U DOMU!

Lako je pomisliti da se Vama to nikada ne može dogoditi - ali curenje vode ili poplava zapravo pogađaju više od polovine domova. A kada poplava pogodi, efekti mogu biti pogubni i razorni.

Gde može doći do curenja vode?

Curenje vode u kući ima nekoliko zajedničkih izvora. To može biti zapušena sudopera ili problem sa mašinom za pranje sudova ili mašinom za pranje veša. U hladnijim mesecima mraz koji uzrokuje pucanje cevi glavni je uzročnik poplave i oštećenja u domovima. Curenje vode ne mora čak ni započeti u Vašem domu da biste pretrpeli štetu - problem sa komšijinim krovom ili curenje u stanu na spratu iznad može doneti poplavu i štetu i u Vašem domu.

Koliko košta šteta izazvana curenjem vode?

Curenje, zapušena sudopera, pucanje cevi i odjednom ste suočeni sa uništenom kućom i troškovima koji mogu porasti na hiljade. Da ne spominjemo stres prilikom otklanjanja nastale štete. Ozbiljno curenje vode uništiće ne samo Vaše stvari i nameštaj, već i Vaše tepihe i zidove.

Što je curenje vode dugotrajnije, to je veći nivo oštećenja sa kojim ćete morati da se suočite - možda ćete morati da unajmite pumpe i odvlaživače za sušenje kuća pogođenih poplavama, pre nego što se može ponovo vratiti u funkcionalno stanje. Ovome dodajte mogućnost da ćete morati da se iselite iz kuće dok se čišćenje ne završi, te možete videti da je oštećenje nastalo curenjem vode ozbiljan problem - i problem od kog se vredi zaštititi.

Možda mislite da se to Vama ne može dogoditi?

Ali činjenica je da je svaki drugi dom barem jednom pretrpeo oštećenja od vode. Zato je pametno preduzimati akcije protiv curenja vode pametnim kućnim sistemom koji Vas redovno obaveštava i štiti.

KADA SE IZGUBI KONTROLA NAD VODOM, VAŠ DOM JE BESPOMOĆAN

Bilo kada i bilo gdeCurenje vode može se pojaviti bilo gde u kući - i u bilo koje vreme.

Brza akcija protiv oštećenja nastalih curenjem vode
Kada dođe do oštećenja usled curenja vode, polovinu vremena opasnosti su izloženi i zidovi, i plesan se brzo razvija. S obzirom da se plesan skuplja u roku od samo 24 sata, postoji hitna potreba da se odmah reaguje na bilo kakvo curenje vode u kući.

Pazite na cevi
65% oštećenja dešava se zbog naprsnuća ili curenja cevi, što znači da možda nećete znati za opasnost od curenja dok ne bude prekasno.

Kap koja sruši kuću
Mala curenja vode - iz cevi, toaleta ili tuša - uzrokuju 28% štete. Budući da su skrivena, ova curenja vode mogu da prođu mesecima ili čak godinama neprimećeno, potpuno zasićujući zidove ili podove tokom vremena i prouzrokujući velika oštećenja.

Rizik od smrzavanja
Cev se može smrznuti tokom dužeg perioda mraza, posebno u prostorijama ili kućama koje nisu grejane i nisu često posećene ili pregledane. Pucanje cevi je najčešći uzrok poplave u kući i može vrlo brzo dovesti do ozbiljnog oštećenja

REALNA I ZASTRAŠUJUĆA STATISTIKA O ŠTETI KOJU IZAZIVA VODA

54% domaćinstava je pretrpelo oštećenja usled curenja vode u svojim domovima. (1)

65% svih slučajeva vezano je za cevi. (2)

Šteta je mogla da se spreči u 93% slučajeva. (3)

U Evropi je prosečna cena popravljanja oštećenja nastalih usled curenja vode 2,297 evra. 28% osiguranika nije nikada obeštećeno. A oni koji jesu, dobili su nadoknadu troškova u visini od samo 61%. (1)

Samo u Nemačkoj je u 2015. godini bilo 1,1 miliona slučajeva prijavljene štete nastale curenjem vode u privatnim kućama. (4)

Nakon samo 24 sata plesan se može nakupiti zbog vlažnosti vazduha: izazivajući respiratorne probleme, astmu i alergije. (5)

41% puklih cevi se ne otkrije odmah, što izaziva odliv velike količine vode. (2)

61% malih curenja ili pukotina u cevima otkriveno je nakon 1 nedelje ili kasnije. (2)

Čekaju vas loše stvari? Želite da saznate više?

Pročitajte kompletno istraživanje o sigurnosti od vode

Napomena: dostupno samo na engleskom jeziku.

PROČITAJTE VIŠE

PROČITAJTE VIŠE

Pametni senzor za vodu

Otkrijte GROHE Sense

Inteligentan zaštitinik Vašeg doma.

Otkrijte GROHE Sense Guard

Aplikacija za kontrolisanje potrošnje vode.

Otkrijte GROHE Sense app

(1) The ConsumerView, Januar 2017, Kvantitativna procena u Europi
(2) The ConsumerView, Maj 2017, Kvantitativna procena u Evropi
(3) ACE-Group: http://www.businesswire.com/news/home/20110404007195/en/ACE-Private-Risk-Services-Study-Identifies-Type
(4) Nemačka osiguravajuća društva: http://www.gdv.de/zahlen-fakten/schaden-und-unfallversicherung/wohngebaeudeversicherung
(5) https://irp-cdn.multiscreensite.com/c4e267ab/files/uploaded/Rf7chFZfSe2cTKWmjbMA_WHO_Guidelines%20for%20Indoor%20Air%20Quality_Dampness%20and%20Mould_2009.pdf